Η λίστα ιστολογίων μου

Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014

ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

   Ανδρέας Μελεζιάδης

Με το που είδατε τον τίτλο, το μυαλό σας πήγε μάλλον στις πρόσφατες εκλογές, έ ?
    Λάθος μαντεψιά.
    Ο τίτλος, αναφέρεται στον Αθλητισμό, για την αγωνιστική περίοδο που μας πέρασε. Και αφορά τις ομάδες της πόλης μας, στα βασικά λαοφιλή αθλήματα, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλλευ.
    Περίμενα να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις του Ηρακλή στο ποδόσφαιρο και του ΠΑΟΚ στο μπάσκετ, για να μπορέσω να κάνω την κριτική μου.
    Όταν αναφέρομαι στις ομάδες της πόλης μας, για να μην παρεξηγηθώ, εννοώ τις τρείς μεγαλύτερες, χωρίς να αγνοώ τις υπόλοιπες. Αναπόφευκτο είναι το ενδιαφέρον να μονοπωλούν οι ΑΡΗΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ και ΠΑΟΚ, αλφαβητικά πάντα.
    Άς δούμε λοιπόν, τι έκαναν φέτος και κατά πόσο πέτυχαν στις προσδοκίες και τους σκοπούς που είχαν βάλει από την αρχή.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΑΡΗΣ
    Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση, τα χρέη και όλα τα σχετικά, οι βλέψεις της ομάδας ήταν απλώς να παραμείνει στην Α΄ ΕΘΝΙΚΗ, ελπίζοντας σε καλύτερη κατάσταση στο μέλλον.
    Δυστυχώς, οι επιδιώξεις δεν πραγματοποιήθηκαν, και η ομάδα υποβιβάστηκε στην Β΄ ΕΘΝΙΚΗ, με το ενδεχόμενο να προτιμήσει να αγωνισθεί στην Γ΄ΕΘΝΙΚΗ, λόγω χρεών.
    Καθολική αποτυχία λοιπόν των σκοπών που είχαν τεθεί, και μέχρι στιγμής, το μέλλον αόρατο.
ΗΡΑΚΛΗΣ
    Την περίοδο 2012 – 13, βρέθηκε ξαφνικά από την Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ, εκεί που τον έρριξε ο Πιλάβιος και η παρέα του, στην Β΄ ΕΘΝΙΚΗ, σαν δικαίωση.
    Δικαίωση ? Αν είναι δυνατόν ! Όταν παίρνεις μια ομάδα της Α΄ΕΘΝΙΚΗΣ, που αγωνιστικά στέκεται άνετα σε αυτήν, και για να ικανοποιήσεις τα άνομα συμφέροντα κάποιων Πελοποννησίων και κάποιων Στερεοελλαδιτών ( για να μην αναφέρουμε τις συγκεκριμένες ομάδες που παίζουν σήμερα στην Α΄ΕΘΝΙΚΗ και μαζεύουν 2.000 φιλάθλους το πολύ σε κάθε αγώνα )  και την στέλνεις με το ‘’ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ’’ στην… Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ, με φυσικό επακόλουθο την φυγή όλων των παικτών και την απογύμνωση της μεγάλης δύναμης των Ακαδημιών της, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ.
    Πέρσυ, και με δεδομένο το ‘’ρόστερ’’ που υπήρχε, οι επιδιώξεις ήταν να παραμείνει απλώς στην Β΄ ΕΘΝΙΚΗ, αναμένοντας την επόμενη χρονιά. Το ότι λόγω ονόματος και μόνον, έφτασε να διεκδικεί άνοδο, ήταν πάνω από τις προσδοκίες.
    Φέτος λοιπόν, η ομάδα ετοιμάστηκε για να πρωταγωνιστήσει και να ανέβει άνετα στην Α΄ ΕΘΝΙΚΗ.  Πήρε παίκτες, πήρε καινούριο προπονητή, και ξεκίνησε τον αγώνα. Εσύ είσαι που το λές ? Ποιόν ‘’αγώνα’’ ? Με συνεχόμενες απογοητευτικές εμφανίσεις, κατάφερε να βγεί 4ος και καταιδρωμένος, και να πάρει μέρος με το ζόρι στα play-off.
    Ενώ στην αρχή, από ότι φαινόταν οι ελπίδες ήταν λίγες, διάφορα αποτελέσματα τον ευνόησαν, με αποτέλεσμα να διεκδικεί την άνοδο, αρκεί να έκανε το αυτονόητο. Να νικούσε στην έδρα του.
    Την συνέχεια την ξέρετε. Δυό ισοπαλίες και μια ήττα, που έπρεπε να είναι νίκες.
    Πολλοί καταφέρθηκαν κατά της διαιτησίας, κατά του προέδρου, κατά όλων τέλος πάντων. Κανείς δεν συνειδητοποιούσε ότι ο ΗΡΑΚΛΗΣ που ήξεραν και το Καυταντζόγλειο των 15 – 30.000 φιλάθλων, δεν υπήρχε πιά…
    Αντικειμενικά, η ομάδα δεν άξιζε να ανέβει στην Α΄ ΕΘΝΙΚΗ.
    Παρέμεινε λοιπόν στην Β΄ αλλά τώρα με οικονομικά προβλήματα, αφού ‘’Δεν υπάρχει δίφραγκο ούτε για ταξί.’’ Το δε μέλλον, προβλέπεται δυσοίωνο, εκτός και εάν γίνει κανένα θαύμα. Το θαύμα θα είναι να βρεθεί κάποιος τρελός με λεφτά.
    Καθολική αποτυχία λοιπόν και ο ΗΡΑΚΛΗΣ στους στόχους του. Προοπτικές? Μόνο μία, η κλωνοποίηση του Χατζηπαναγή.
ΠΑΟΚ
    Άρχισε την περίοδο, με τις καλύτερες προοπτικές, με νέο επιλεγμένο διάσημο προπονητή, με νέους αξιόλογους παίκτες, και με βλέψεις, τουλάχιστον την 2η θέση στην Α΄ ΕΘΝΙΚΗ, την συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λήγκ και την κατάκτηση του Κυπέλου Ελλάδος.
    Χωρίς οικονομικά προβλήματα, αφού ο μεγαλομέτοχος πλήρωνε αδρά, ξεκίνησε την προσπάθεια, με καλές και κακές εμφανίσεις. Όλα στο πρόγραμμα…
    Έφτασε στην πηγή και νερό δεν ήπιε.
    Την δεύτερη θέση για το Τσάμπιονς λήγκ, την πήρε ο Παναθηναικός, δίκαια όπως φάνηκε αγωνιστικά, τόσο στο κύπελλο όσο και στα play-off .
    Κρίνοντας από τις αρχικές βλέψεις, δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε πετυχημένη την περίοδο που πέρασε. Και το θέμα είναι ότι από την ερχόμενη περίοδο τα πράγματα θα δυσκολέψουν, αφού ο Παναθηναικός φαίνεται ότι αρχίζει να βρίσκει τις δυνάμεις του.
    Ας μην παραγνωρίσουμε και τον ρόλο που έπαιξαν αυτοί που είναι ‘’ευχή και κατάρα’’ του. Οι οπαδοί του..
ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑ
ΑΡΗΣ
    Από την αρχή φάνηκε πως θα ήταν μια χρονιά χωρίς σημαντικές βλέψεις, αλλα και χωρίς αναμενόμενες δυσάρεστες εκπλήξεις.
    Έτσι και έγινε. Η ομάδα, παρά τα κάποια σκαμπανεβάσματα, δεν κινδύνεψε, το αντίθετο μάλιστα, αφού κατάφερε να μπεί στα play-off. Οι θέσεις όμως 7 – 8 , είναι καταδικασμένες, αφού διασταυτώνονται με τις 1 – 2, τις οποίες είναι γνωστό ποιοι τις έχουν από χρόνια τώρα.
    Όπως άρχισε, τέλειωσε η περίοδος, με αξιοπρεπή παρουσία, και με παρηγοριά τις αναμνήσεις στο Παλαί…. Μόνη λύση για να βρεθεί η παλιά αίγλη, η κλωνοποίηση του Γκάλη και εδώ.
    Με αυτά τα δεδομένα, η χρονιά μπορεί να χαρακτηρισθεί πετυχημένη.
    Οι προοπτικές για την επόμενη χρονιά ? Μια από τα ίδια. Αξιοπρεπής εμφάνιση, καλή θέση στη βαθμολογία, από 3 μέχρι 6, και ό τι ήθελε προκύψει. Ίδωμεν…
ΗΡΑΚΛΗΣ
    Μια ομάδα, που μετά την αποτυχία να ανέβει στην Α2, ετοιμάστηκε για την Β΄ ΕΘΝΙΚΗ, για ακόμα μια χρονιά. Μα, επειδή όλα γίνονται, και κάποιες ομάδες δεν έχουν ούτε τα ναύλα στο λεωφορείο να πληρώσουν, ξαφνικά ο Ηρακλής βρέθηκε στην Α2, αλλά με ρόστερ για την Β΄ Εθνική.
    Για να μην παρεξηγηθεί και κανένας , οι παίκτες και το σύνολο γενικά, ήταν κατάλληλο για να ανεβάσει την ομάδα στην Α2, όχι όμως και στην Α1.
    Οι προοπτικές για τον Ηρακλή, ήταν από την αρχή, να κάνει μια σταθερή και αξιοπρεπή πορεία στην Α2, και να δημιουργήσει βάσεις για την επόμενη χρονιά, βάσεις ανόδου στην Α1. Αυτό και έγινε, μάλιστα δε έφτασαν κάποιες στιγμές που δειλά – δειλά κάποιοι έλεγαν και για άνοδο στην Α1. Έ, υπερβολικό για την περίοδο που πέρασε.
    Απόλυτα πετυχημένη η χρονιά που πέρασε, μόνο που για την επόμενη οι στόχοι και προοπτικές πρέπει να αναβαθμισθούν. Κάθε άλλη θέση εκτός από την άνοδο στην Α1, θα είναι αποτυχία.
ΠΑΟΚ
    Τελικά, ο ΠΑΟΚ μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ο Πρωταθλητής Ελλάδος, και δεν θα έχει άδικο.
    Δεν υπάρχει περίπτωση να διεκδικήσει κάποιος την 1η ή την 2η θέση, αφού είναι ‘’καπαρωμένες’’ για μια δεκαετία και βλέπουμε, από τον ΟΣΦΠ και τον ΠΑΟ, ή αντίθετα. Είναι οι μόνες ομάδες με λεφτά, και ανήκουν πλέον σε ‘’άλλη’’ κατηγορία.
    Τρίτος λοιπόν ο ΠΑΟΚ, με καλή πορεία στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, άσχετα εάν η τελευταία θα μπορούσε να είναι λίγο καλύτερη.
    Επιτυχημένη λοιπόν η περίοδος 2013-4. Και μπορέι να ήταν καλύτερη, εάν οι Παοκτσήδες άφηναν λίγο το ποδόσφαιρο, και πήγαιναν και στο μπάσκετ. Εάν όμως ήταν να κάνουν ότι και στο ποδόσφαιρο, καλύτερα για την ομάδα τους που δεν πήγαιναν.
    Καλή ομάδα, καλό ρόστερ, καλό τεχνικό τήμ, όμως μέχρι εδώ. Και δεν ελπίζουν σε ανακύκλωση παίκτη του παρελθόντος, γιατί κανείς δεν ήταν Γκάλης.
    Μοναδική ελπίδα ‘’υπέρβασης’’ για να μπεί ‘’σφήνα’’ στους Αγγελοπουλαίους και Γιαννακοπουλαίους, είναι να αποφασίσει ο Σαββίδης να ξοδέψει ΠΟΛΛΑ χρήματα. Μάλλον δύσκολο μου φαίνεται.
ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ
ΑΡΗΣ
    Πολύ ελπιδοφόρο ξεκίνημα, με καλές εμφανίσεις και νίκες στην αρχή, αλλά μετά τις 5-6 πρώτες αγωνιστικές, η ομάδα άρχισε να ‘’ψάχνεται’’, με αποτέλεσμα μόλις την τελευταία στιγμή να αποφύγει τον υποβιβασμό. Και άλλο είναι ο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ υποβιβασμός, και άλλο ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ.
    Μόνο πετυχημένη δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η χρονια, εκτός και εάν ‘’μέσα’’ από την ομάδα ξέρουν περισσότερα.
    Κατά τα φαινόμενα, και για την επόμενη περίοδο, οι στόχοι δεν θα αλλάξουν και θα είναι η διατήρηση στην κατηγορία.
ΗΡΑΚΛΗΣ
    Ο πρωταθλητής Ελλάδος , για οικονομικούς λόγους, βρέθηκε με μιάς στην Β΄Εθνική, χωρίς κανένα παίκτη από τους Πρωταθλητές. Νέο ξεκίνημα, είπαν πολλοί. Σύμφωνοι, όμως η περίοδος που πέρασε, μόνο επιτυχημένη δεν ήταν, αφού η ομάδα με πολλές ήττες, το μόνο που κατάφερε ήταν να σταθεί στην κατηγορία που την έριξαν.
    Δεν μπορεί να κριθεί επιτυχημένη χρονιά. Το θέμα όμως είναι ότι οι προοπτικές για την ‘’επιστροφή της Γηραιάς κυρίας’’ υπάρχουν , και είναι πολύ σημαντικές, αφού οι ομάδες υποδομών είναι σημαντικές, διακρίνονται και τροφοδοτούν την πρώτη ομάδα.
    Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ομάδα το 2016-17 το αργότερο, θα πρωταγωνιστεί και πάλι στην Α΄Εθνική κατηγορία. Η δυναμική υπάρχει.
ΠΑΟΚ
    Στην αρχή του πρωταθλήματος, κάποιοι θεωρούσαν τον ΠΑΟΚ σαν ένα από τα φαβορί για τον τίτλο. Κάποια αρχικά αποτελέσματα, επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις. Η συνέχεια όμως, διέψευσε τους πάντες. Κάποια καλά αποτελέσματα – πυροτεχνήματα, και ξανά στην μετριότητα. Πάλι καλά που δεν κινδύνευσε, και αυτό γιατί υπήρχαν πολύ χειρότερες ομάδες.
    Οι προσδοκίες ? Πολύ μικρές, σε σχέση με τίτλους κτλ. Με τα σημερινά δεδομένα, και η επόμενη χρονιά θα είναι ‘’μια από τα ίδια’’.

    Αυτή είναι λοιπόν η κατάσταση των ομάδων μας. Ελάχιστες επιτυχίες, ( κυρίως διατήρηση θέσεως) και πολλές αποτυχίες. Όσο για προοπτικές? Μάλλον ανύπαρκτες, εκτός και εάν πέσουν χρήματα από τον ουρανό. Για όλους, και σε όλα τα σπόρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου