Η λίστα ιστολογίων μου

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ MAXIBASKETBALL

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ MAXIBASKETBALL

    Το maxibasketball δημιουργήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής το 1969. Εκείνη τη χρονιά, μια ομάδα από πρώην παίκτες αγωνίστηκαν σε έναν αγώνα επίδειξης. Μερικούς μήνες αργότερα ο Eduardo Rodriguez Lamas παρακίνησε τη δημιουργία της ΕΝΩΣΗΣ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ. Στα επόμενα χρόνια, συστήθηκαν οι κανόνες της κατηγορίας.
    Το πρώτο διεθνές τουρνουά έλαβε χώρα στην Αργεντινή το 1978, με τη διοργάνωση του Πρωταθλήματος Νοτίου Αμερικής, με χορηγία της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Νοτίου Αμερικής (Consubasket) παραρτήματος της FIBA.
    Κατά τη δεκαετία του ’70, οι Αργεντίνικες αρχές άρχισαν την προώθηση σε άλλες χώρες. Με αυτό τον τρόπο, η κατηγορία πέτυχε στο να γίνει συνηθισμένη πρακτική στην Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, τη Χιλή, το Περού και την Κεντρική Αμερική: στην Κόστα Ρίκα και στη Γουατεμάλα. Αργότερα, αυτές οι χώρες ίδρυσαν τις δικές τους εθνικές Ομοσπονδίες.
    Το 1982 οι 1οι Παν-Αμερικανικοί αγώνες έγιναν στο Μπουένος Άϊρες, κάτω από την αιγίδα της Παν-Αμερικανικής Ομοσπονδίας (copaba), υπό την εποπτεία της FIBA.
    Το 1984, μια ομάδα από ενθουσιασμένους φιλάθλους στον Καναδά είχε την ιδέα της οργάνωσης ενός Διεθνούς Αθλητικού Φεστιβάλ για Ενήλικες. Οι Αργεντίνοι τους βοήθησαν με το μπάσκετμπωλ και το 1985 άρχισαν οι Αγώνες Masters. Ήταν ένα τεστ για το ενδιαφέρον του κόσμου στην ενήλικη ηλικία.
    Στην μέση της δεκαετίας του 80, η Αργεντίνικη Ομοσπονδία έψαχνε για μία ξεχωριστή ονομασία για τους παίκτες της κατηγορίας, λόγω της ποικιλίας των ονομάτων που τους είχαν δοθεί σε διαφορετικές γλώσσες: Masters, Seniors, Veterans, Golden Oldies κ.ά.
    Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, κ Hilario Briones, πρότεινε την νέα λέξη  ¨Maxibasketball¨ στο συμβούλιο. Εξήγησε ότι ήταν το αντίθετο του minibasketball,  της πρώτης κατηγορίας μπάσκετμπωλ. Και αντί να προσδιορίζει τους παίκτες με ένα παθητικό νόημα, η λέξη δείχνει ακριβή αθλητικό προσδιορισμό. Η πρόταση έγινε δεκτή και σε λίγα χρόνια το όνομα διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο.
    Το λατινικό πρόθεμα Maxi, (που σημαίνει ¨το μεγαλύτερο, το υψηλότερο¨) και η λέξη Basketball συνθέτουν την λέξη Maxibasketball.
    Το 1985 γεννήθηκε η ¨Ομοσπονδία Maxibasketball Αργεντινής¨.
    Το 1987 εμφανίστηκε η ιδέα ενός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Maxibasketball. Η Αργεντινή προσφέρθηκε να το φιλοξενήσει, όντας ο αρχηγός του κινήματος στον κόσμο.
    Κατά την διάρκεια των ακόλουθων τεσσάρων χρόνων, οι Αργεντινοί εκπρόσωποι, ταξίδεψαν ανά τον κόσμο προωθώντας το γεγονός. Το 1991, το 1ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MAXIBASKETBALL διεξήχθη στο Μπουένος Άϊρες με 32 ομάδες από 8 χώρες: Ουρουγουάη, Η.Π.Α., Γουατεμάλα, Βραζιλία, Ρωσία, Εσθονία, Φιλανδία και Αργεντινή.
    Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ MAXIBASKETBALL, FIMBA, δημιουργήθηκε στις 21 Αυγούστου του 1991. Οχτώ χώρες υπέγραψαν την ίδρυσή του. Ο πρώτος πρόεδρος ήταν ο Eduardo Rodriguez Lamas, από την Αργεντινή. Είναι τώρα γνωστός ως ο δημιουργός του Maxibasketball.
    Την επόμενη χρονιά το Λας Βέγκας, Η.Π.Α., ορίστηκε να φιλοξενήσει το 2ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MAXIBASKETBALL, το 1993. Εκείνη την εποχή ο αριθμός των ομάδων αυξήθηκε στις 34 – μόνο στην κατηγορία ανδρών – και σε 10 χώρες: Αργεντινή, Ουρουγουάη, Περού, Λετονία, Γουατεμάλα, Βραζιλία, Χιλή, Λιθουανία, Η.Π.Α. και Κόστα Ρίκα.
    Νέες αρχές εκλέχτηκαν εκείνη την χρονιά με την συνέχεια της προεδρίας. Για πρώτη φορά, δύο μέλη του Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας,  ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας, ήταν από την ίδια χώρα. Κατά την διάρκεια των Αγώνων, το Ελσίνκι της Φιλανδίας ορίστηκε από την FIMBA για το 1997 και ανακοινώθηκε επισήμως ως η επόμενη πόλη για το Πρωτάθλημα. Για την πρώτη φορά, η Ευρώπη ήταν μια ελπίδα εξάπλωσης του Maxibasketball. Μια χώρα με αρκετή εμπειρία εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν διοργανωθεί εκεί το 1952, καθώς και την περιοδική τους βοήθεια στα Διεθνή γεγονότα και στο πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, έξι χρόνια πριν.
    Μέσα σε δύο χρόνια, στο 4ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MAXIBASKETBALL, η Οργανωτική Επιτροπή του Ελσίνκι 1997, δούλευε μέρα-νύχτα με την FIMBA προκειμένου να φιλοξενήσει το μεγαλύτερο τουρνουά που έχει γίνει ποτέ. 97 ομάδες από 23 χώρες συμμετείχαν στο γεγονός.
    Κατά την διάρκεια του τουρνουά, το Μοντεβίντεο της Ουρουγουάης ανακοινώθηκε επίσημα ως η πόλη για το 5ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MAXIBASKETBALL του 1999.
    Εκείνη την χρόνια ορίστηκαν οι Γραμματείς Περιοχών. Η Ευρώπη πήρε έναν Γραμματέα της FIMBA και άρχισε την δουλειά για το 1ο Ευρωπαϊκό  Πρωτάθλημα.
    Το 1999, όταν τελείωνε ο 20ος αιώνας, το γεγονός γύρισε πίσω στην Νότια Αμερική. Σχεδόν 100 ομάδες σε κατηγορίες ανδρών και γυναικών πήραν μέρος στο τουρνουά. Οχτώ χρόνια μετά το πρώτο Πρωτάθλημα οι αναμειγμένες χώρες αύξησαν 400% τις ομάδες που πήραν μέρος.
    Για τρίτη φορά σε σειρά ο ίδιος Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος εκλέχτηκαν επίσημα. Ορίστηκε η πόλη για το 1ο Ευρωπαϊκό  Πρωτάθλημα Maxibasketball, η Ρίγα για το 2000 και η πόλη για το Παναμερικανικό Πρωτάθλημα -  τώρα κάτω από τους κανόνες της FIMBA – ορίστηκε η Γουατεμάλα για την ίδια χρονιά, το 2000.
    Κατά την διάρκεια του κεντρικού πάρτι στο Μοντεβίντεο η ανακοίνωση της πόλης για το 6ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MAXIBASKETBALL για το 2001, γιορτάστηκε πανηγυρικά όταν ορίστηκε η Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.
    Τον Ιούνιο του 2000, σχεδόν 35 ομάδες συναγωνίστηκαν μαζί στην Ρίγα της Λετονίας για το 1ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MAXIBASKETBALL. Τον Ιούλιο, η Γουατεμάλα δέχτηκε σχεδόν 50 ομάδες για το 1ο ΠΑΝΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MAXIBASKETBALL.
    Το 2001, το Valparaiso – Viña del Mar της Χιλής ορίστηκε να φιλοξενήσει το 2ο ΠΑΝΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MAXIBASKETBALL από τις 9 μέχρι τις 16 Νοεμβρίου του 2002. Η Αθήνα της Ελλάδας ορίστηκε για το 2ο Ευρωπαϊκό  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MAXIBASKETBALL, από τις 13 μέχρι τις 20 Ιουλίου του 2002.
    Για δεύτερη φορά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα φιλοξενήθηκε στην Ευρώπη. Η Λιουμπλιάνα είχε το προνόμιο να είναι το πρώτο γεγονός του 21ου αιώνα και να σπάσει το ρεκόρ των 100 καταχωρημένων ομάδων.
    Το 2001, η FIMBA θα προωθήσει το ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MAXIBASKETBALL, το οποίο θα φιλοξενηθεί τον Σεπτέμβριο στην Πραιτόρια της Νότιας Αφρικής.
    Η πόλη που θα φιλοξενήσει το 8ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜAXIBASKETBALL ανακοινώθηκε στο Ορλάντο, FL, Η.Π.Α. στο κεντρικό πάρτι στις 9 Σεπτεμβρίου του 2003 και είναι η Christchurch της Νέας Ζηλανδίας το 2005, όπως και η επόμενη Ευρωπαϊκή πόλη για το 2004 είναι το Ελσίνκι της Φιλανδίας και το Παν-Αμερικανικό 2004 στην Παρανά της Αργεντινής. Για πρώτη φορά η Disney Word μοιράστηκε με την FIMBA την οργάνωση ενός Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.
    Τα επόμενα χρόνια οι διεθνείς διοργανώσεις της FIMBA φιλοξενήθηκαν από τις παρακάτω πόλεις: το 2006 4ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Αμβούργο της Γερμανίας και Παναμερικανικό στην Γκουαρούια της Βραζιλίας, το 2007 9ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο, το 2008 5ο Ευρωπαϊκό στο Pesaro της Ιταλίας και Παναμερικανικό στο Montevideo της Ουρουγουάης και το 2009 το 10ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Maxibasketball διοργανώθηκε στηνΠράγα της Τσεχίας και είχε ρεκόρ συμμετοχών με 159 ομάδες από 33 χώρες.
    Το 2010 θα διοργανωθεί το 6ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Zagreb της Κροατίας και το αντίστοιχο Παναμερικανικό Πρωτάθλημα στο Eugene του Όρεγκον στις Η.Π.Α. Ήδη έχει ανακοινωθεί και η διοργάνωση του 11ου Παγκόσμιου Πρωταθήματος που θα γίνει στο Natal της Βραζιλίας το 2011.
    Το διεθνές ενδιαφέρον για το Maxibasketball και  ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει η FIMBA για να προωθήσει, οργανώσει, αναπτύξει και να ελέγξει  την πρακτική του Maxibasketball δείχνουν την μεγάλη βελτίωση που έγινε ανά τον κόσμο και δίνουν την ευκαιρία για διαπίστωση της αθλητικής συνέχειας στην ανθρώπινη ζωή.
    Πολλές χώρες ζήτησαν να φιλοξενήσουν το περίφημο πλέον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ MAXIBASKETBALL και τα Πρωταθλήματα Περιοχών για το μέλλον. Κάθε δύο χρόνια μία νέα πόλη ανά τον κόσμο έχει την ευκαιρία να φιλοξενήσει ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
    Τα γεωγραφικά σύνορα έσπασαν για το διεθνές Maxibasketball. Τα πνευματικά όρια έσπασαν για το άθλημα και θα κρατήσουν μια ζωή.
    Λόγω όλων αυτών, έχουμε ήδη μάθει να κατανοούμε το σλόγκαν του FIMBA: ¨Μην προσθέτεις χρόνια στην ζωή σου αλλά ζωή στα χρόνια σου¨.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ιστορικό
 
     Η επιθυμία των παλιών καλαθοσφαιριστών της Θεσσαλονίκης για συμμετοχή και πάλι σε αγωνιστική δραστηριότητα, οδήγησε στην πραγματοποίηση του πρώτου τουρνουά βετεράνων, την άνοιξη του 1994. Παλιοί αθλητές, προπονητές και διαιτητές της πόλης οργανώθηκαν μέσα από τις παλιές τους ομάδες και μπήκαν στο γήπεδο για να ζήσουν ξανά τις συγκινήσεις που προσφέρει το παιχνίδι.
     Με τα χρόνια, αυτό το τουρνουά εξελίχθηκε σε πρωτάθλημα, με συμμετοχή 15 οργανωμένων ομάδων και διάρκεια περίπου δυο μήνες. Σαν φυσιολογική εξέλιξη ήρθε η δημιουργία του Συνδέσμου Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών, την άνοιξη του 1998, με προσδοκία την ακόμη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των παλιών καλαθοσφαιριστών στον αγωνιστικό και στον κοινωνικό τομέα.
     • Έτσι, εδώ και μερικά χρόνια αναπτύσσεται δραστηριότητα με αγώνες της αντιπροσωπευτικής ομάδας του Συνδέσμου εναντίον μικτών ομάδων άλλων πόλεων, καθώς και αγώνες για κοινωνικούς σκοπούς.
     • Τον Απρίλιο του 2000, κατά τη διάρκεια του FinalFour της Euroleague, διεξήχθη αγώνας μεταξύ των βετεράνων της Θεσσαλονίκης και της Μικτής Ευρώπης. Από το 2001 θεσπίστηκε η πραγματοποίηση του τουρνουά Χριστουγέννων, το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο κατά την εορταστική περίοδο, με πολύ μεγάλη επιτυχία.
     • Τον Αύγουστο του 2001, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συμμετοχή μελών του Συνδέσμου σε δραστηριότητες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βετεράνων – Maxibasketball (FIMBA) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.
     • Από το 2002 ο Σύνδεσμος συμμετέχει και οργανωτικά στις διεθνείς διοργανώσεις, με τη διεξαγωγή του 2ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Maxibasketball 13-20/7/2002 στην Αθήνα, με συμμετοχή 49 ομάδων. Στο 2ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Maxibasketball συμμετείχαν δυο ομάδες βετεράνων από τη Θεσσαλονίκη (κατηγορίες ανδρών 35+, 50+) και ακόμη τέσσερις ελληνικές ομάδες.
     • Από τότε η συμμετοχή Ελληνικών ομάδων θεωρείται σχεδόν δεδομένη σε κάθε μεγάλο διεθνές γεγονός που διοργανώνεται από τη FIMBA. Η Θεσσαλονίκη συμμετείχε στα πρωταθλήματα που διοργανώθηκαν στο Ελσίνκι (2004), στο Αμβούργο (2006), στο Σαν Χουάν (2007) με ομάδες σε διάφορες ηλικιακές κατηγορίες και με έναν αριθμό 80 περίπου αθλητών να έχουν αγωνιστεί συνολικά.
     Αυτή τη στιγμή κινούνται διαδικασίες για την ίδρυση νέων συνδέσμων Maxibasketball στη Λάρισα, στη Βέροια, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στις Σέρρες και στη Χαλκιδική. Το επόμενο βήμα είναι η συμμετοχή από αυτές τις περιοχές και από την Αθήνα στις διεθνείς διοργανώσεις της FIMBA, και ίσως η διοργάνωση ενός πανελλήνιου πρωταθλήματος.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου