Η λίστα ιστολογίων μου

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΡΙΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ   Κατά την διάρκεια της αγωνιστικης περιόδου 2014 – 15,   έχουν γίνει από αρκετούς  κριτές διάφορα ερωτήματα, στα οποία έδωσα βέβαια απαντήσεις, αλλά σκόπιμο είναι να γίνουν γνωστά, τόσο τα ερωτήματα, όσο και οι απαντήσεις, στο σύνολο των κριτών Εθνικών Κατηγοριών, όπως και η αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων, που πιθανόν να προκύψουν κατά την αγωνιστική περίοδο 2015 – 16.
    Στις διάφορες συγκεντρώσεις που γίνονται, δεν υπάρχει δυστυχώς ΚΑΘΟΛΙΚΗ ενημέρωση, λόγω της γνωστής ‘’πίεσης χρόνου’’ αλλά και της απουσίας κριτών για διάφορους λόγους.
1.Πότε θα γίνουν φέτος οι εξετάσεις – αξιολογήσεις ?
    Για την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2015 – 16, δεν θα γίνουν εξετάσεις για την αξιολόγηση των κριτών, αφού τα υπάρχοντα στοιχεία για φέτος, είναι επαρκή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει αξιολόγηση, με ανόδους ή και καθόδους κατηγοριών.
    Τα κριτήρια που θα ισχύσουν, είναι ο χρόνος παραμονής στην κατηγορία , η συμμετοχή στους αγώνες ( κωλύματα), οι ποινές και η γενική παρουσία και απόδοση στους αγώνες. Τα ίδια θα ισχύσουν και για τους κριτές τοπικών κατηγοριών, προκειμένου να ανέβουν στην κατηγορία ‘’Γ΄ΑΝΔΡΩΝ – Α2 ΓΥΝΑΙΚΩΝ’’.
2.Γιατί έχω λιγώτερα παιχνίδια από άλλους συναδέλφους μου της ίδιας κατηγορίας ? ( Κριτής Α1 της ‘’λίστας’’ για αγώνες ULEB )
    Λόγω του προγράμματος, αλλά και των οικονομικών δεδομένων, ένας κριτής της ‘’λίστας’’ έχει κάνει 4 διεθνή παιχνίδια, ενώ οι συνάδελφοι εκτός λίστας έχουν 2 ή 3 Α1 το πολύ.   Επιπλέον οι διεθνείς αγώνες αμείβονται περισσότερο και αμέσως. Συγκεκριμένα, ένας διεθνής αγώνας, οικονομικά αντιστοιχεί με περίπου 4 αγώνες Γ΄ή Β΄Εθνικής. Οπότε, είναι επόμενο, να υπάρχει διαφορά, εξ αιτίας των οικονομικών απολαβών.
3.Θα ισχύσει και φέτος λίστα για τους διεθνείς αγώνες ? Ποιος θα την κάνει ?
    Η λίστα, ίσχυσε στις περιόδους 2013 – 14 και 2014 – 15, χωρίς λόγο κατά την γνώμη μου, αφού όλα τα προηγούμενα έτη δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα, ούτε και διαμαρτυρήθηκε κανένα σωματείο.
    Η λίστα, δημιουργήθηκε με τα πρότυπα των Αθηνών, η δε έμπνευσή της για την Θεσσαλονίκη είναι ‘’αγνώστου πατρός’’ και μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν από εμένα. Είναι γνωστό, ότι οι συνθήκες μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης δεν είναι οι ίδιες.
    Στον καθορισμό των κριτών της ετήσιας λίστας, ενεργό ρόλο, και τις δύο χρονιές, έπαιξε ο Σύνδεσμος Κριτών, αυτοβούλως, και χωρίς να έχει το δικαίωμα αυτό, αφού ούτε αξιολογεί, ούτε ορίζει κριτές.
    Η περσινή λίστα με τους 10 μόνον κριτές, δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα στους ορισμούς, αφού οι συγκεκριμένοι κριτές είχαν κάνει 4 διεθνείς αγώνες, ενώ οι υπόλοιποι της κατηγορίας τους μόνο 2 Α1.
    Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην ορίζονται σε αγώνες Α1, μέχρι να τους ‘’φτάσουν’’ και οι υπόλοιποι.
    Επιπλέον, η υψηλότερη αμοιβή των διεθνών αγώνων, είχε σαν αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι κριτές να στερηθούν την συμμετοχή τους και σε λοιπούς αγώνες Εθνικών Κατηγοριών, αφού ένα από τα κύρια κριτήρια της Επιτροπής Ορισμού, είναι η δίκαιη οικονομική αμοιβή ( αναλόγως κωλυμάτων, βεβαίως )
    Για την περίοδο 2015 -16, θα επιδιωχθεί η κατάργηση της λίστας. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, θα επιδιωχθεί η αύξηση των κριτών της σε 15 ανα σύλλογο που αγωνίζεται και στα Ευρωπαικά Πρωταθλήματα..
    Εάν όλα μείνουν όπως την περίοδο που πέρασε, θα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα, οι επιπτώσεις του οποίου θα γίνουν αντιληπτές.
    Όλα αυτά, με δεδομένο το ότι εάν ισχύσει λίστα, αυτή θα καθορισθεί από την Επιτροπή Ορισμού σε συνεργασία σε κάποιο μέρος και με το ενδιαφερόμενο σωματείο.
    Σε περίπτωση που οι επιλογές της λίστας γίνουν εν αγνοία και απουσία της Επιτροπής Ορισμού, όπως τις προηγούμενες χρονιές, η Επιτροπή Ορισμού θα βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να θεωρήσει τους κριτές της λίστας ΚΡΙΤΕΣ ULEB για την συγκεκριμένη αγωνιστική περίοδο, με ό τι αυτό συνεπάγεται.
    Αυτό, αποτελεί και ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ του συνόλου των κριτών της κατηγορίας Α1 .
    Υπόψιν, ότι εάν ο Σύνδεσμος Κριτών επέμβει και πάλι ,θα υπάρξουν οι ανάλογες επιπτώσεις.
    Υπενθυμίζεται, ότι η Επιτροπή Ορισμου έχει κάθε δικαίωμα να πραγματοποιήσει συμπληρωματικές αξιολογήσεις κατά τη διάρκεια της αγωνιστικης περιόδου, ώστε να καλυφθούν ανάγκες που τυχόν θα προκύψουν.
    Ευχή όλων είναι να μην ληφθούν τέτοια μέτρα
4.Γιατί στις ‘’ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ’’ του μπλόκ  ANDREMELEZ BASKET που μπαίνουν   οι ορισμοί έχουν αλλάξει ως προς την γραβάτα και το μπουφάν του Συνδέσμου ?
    Πράγματι, υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση. Αυτό έγινε, επειδή σε κανένα σημείο του Κανονισμού της ΕΟΚ δεν αναγράφεται, ότι για να συμμετέχει κριτής σε αγώνες της ΕΟΚ πρέπει να είναι και μέλος οποιουδήποτε  Συνδέσμου Κριτών.
    Άλλωστε, σε κάποιες πόλεις με ομάδες Α1, δεν υπάρχουν σύνδεσμοι. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο να είναι ένας κριτής μέλος του Συνδέσμου Κριτών για να συμμετέχει στους αγώνες Εθνικών ( αλλά και τοπικών ) Κατηγοριών.
5.Γιατί έχω λιγώτερα παιχνίδια από συνάδελφο της ίδιας κατηγορίας, ενώ έχουμε τα ίδια κωλύματα ?
    Το ότι έχετε τα ίδια κωλύματα, είναι σχετικό. Όταν μπαίνει κώλυμα σε μία ημέρα του Σαββατοκύριακου και όχι σε ολόκληρο, εάν σε αυτή την ημέρα υπάρχουν αγώνες της κατηγορίας του κριτού, το κώλυμα λογίζεται ολόκληρο. ΠΧ κριτής Γ΄ή Β΄Ενικής, δηλώνει κώλυμα για ένα Σάββατο. Εάν το συγκεκριμένο Σάββατο υπάρχουν αγώνες της κατηγορίας, το κώλυμα πιάνεται ολόκληρο. Εάν δεν υπάρχουν, δεν υπάρχει κώλυμα.
    Επίσης, οι περιορισμοί ‘’μπορώ από τις 18.00 και μετά’’ ή ‘’δεν μπορώ από 13.00 μέχρι 16.00’’ ( ενδεικτικά) δεν λογίζονται σαν κωλύματα, αλλά βάζουν τον κριτή σε ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ επιλογής για αγώνα, σε σχέση με άλλον που δεν έχει χρονικούς περιορισμούς.
6.Γιατί δεν έχω ανέβει κατηγορία μετά από τρία χρόνια σε αυτήν που είμαι ?
    Η άνοδος κατηγορίας, εξαρτάται μεν από το πόσα χρόνια είναι κάποιος στην κατηγορία, αλλά εξαρτάται επίσης και από την συμμετοχή στους αγώνες, με βάση τα κωλύματα.
    Μπορεί κριτής να είναι 3 ή 4 χρόνια στην κατηγορία ( το απαραίτητο είναι ένας χρόνος ), αλλά να συμμετέχει σε πολύ μικρό ποσοστό, αγωνιζόμενος 2 ή 3 ημέρες την εβδομάδα. Αυτό, δεν επιτρέπει την άνοδο στην επόμενη κατηγορία. Πρέπει να τονισθεί επιπλέον, ότι η μικρή συμμετοχή, δεν συνεπάγεται και κάθοδο από την κατεχόμενη κατηγορία.
    Η λογική που υπάρχει, είναι πως η άνοδος είναι επιβράβευση, ενώ η κάθοδος κατά κάποιον τρόπο, ποινή. Η μικρή συμμετοχή, με κανένα τρόπο δεν συνεπάγεται και κάθοδο κατηγορίας, δηλαδή ποινή.
7.Θα αναρτηθεί όπως κάθε χρόνο στο τέλος της περιόδου η κατάσταση με τα πόσα παιχνίδια έχουμε κάνει όλοι μας?
    Από φέτος, τέτοια κατάσταση δεν θα κοινοποιείται, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος. Αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος κριτής το επιθυμεί δεν μπορεί να ζητήσει το ΠΟΣΑ και ΠΟΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ παιχνίδια έχει κάνει είτε μόνος του, είτε σε σχέση με συγκεκριμένο άλλο κριτή της ίδιας κατηγορίας.
8.Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι κριτές για τη ‘’λίστα’’ της ULEB ?
    Τις δύο προηγούμενες χρονιές, οι κριτές επελέγησαν με αδιαφανή κριτήρια, από τον Σύνδεσμο Κριτών και την ενδιαφερόμενη ομάδα.
    Αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν ακατάλληλοι ή δημιούργησαν πρόβλημα σε αγώνες.
    Τα κριτήρια επιλογής, για την Επιτροπή, είναι
Η παλαιότητα στην κατηγορία ( όχι νέοι 1-2 ετών)
Η γνώση Αγγλικών
Η ηλικία ( όχι υπερήλικοι κριτές )
Οι ιδιαιτερότητες του γηπέδου του σωματείου ( όργανα κτλ)
Η κατά το δυνατόν εναλλαγή για κάθε αγωνιστική περίοδο, ώστε να πάρουν μέρος όλοι.
9.Πότε θα πληρωθούμε για τα παιχνίδια που έχουμε κάνει ?
    Είναι γνωστό, ότι δεν έχω σχέση με τα οικονομικά θέματα.
    Κατά το παρελθόν, υπήρξαν μικρές ή μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, αλλά πάντα έγιναν, έστω και καθυστερημένα.
    Ευελπιστώ ότι και τώρα θα γίνει το ίδιο.
    Βάσει κανονισμού της ΕΟΚ που γνωρίζουν και εφαρμόζουν τα σωματεία, η αμοιβή της διαιτησίας βαρύνει το γηπεδούχο σωματείο.
   Συγκεκριμένα τώρα, από την αρχή των πρωταθλημάτων, ορίστηκε ότι το γηπεδούχο σωματείο πρέπει πριν την έναρξη του αγώνα να πληρώνει τους διαιτητές-κριτές και κομισάριο. Εάν αυτό δεν γινόταν, οι διαιτητές είχαν το δικαίωμα να μην αρχίσουν τον αγώνα.
   Αυτό έγινε από την αρχή των πρωταθλημάτων, με εξαίρεση από δύο σωματεία, τα οποία παρέσυραν και τα υπόλοιπα, ώστε να μην πληρώνουν.
   Κατά το παρελθόν, η ΕΟΚ πλήρωνε την διαιτησία και παρακρατούσε τα ανάλογα ποσά συγκεντρωτικά από την ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ.
   Λόγω της ‘’γνωστής καταστάσεως’’ στα οικονομικά, τα σωματεία δεν παίρνουν επιχορήγηση, η οποία θεωρείται ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ.
   Η ΕΟΚ, όταν δοθεί η επιχορήγηση, θα παρακρατήσει τα οφειλόμενα και θα τα καταβάλει στους δικαιούχους.
10.Δεν πρόλαβα να κάνω ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ για την επόμενη περίοδο. Τι μπορώ να κάνω τώρα ?
    Ως γνωστόν, και σύμφωνα και με την ανακοίνωση της ΕΟΚ, οι δηλώσεις πρέπει να κατατεθούν ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ στα γραφεία της ΕΟΚ μέχρι τις 6 Ιουνίου 2015.
    Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος κριτής λόγω απουσίας του ( αποδεδειγμένα ) δεν πρόλαβε να κάνει δήλωση. Εάν η δικαιολογία ευσταθεί, η δήλωσή του θα γίνει δεκτή , έστω και εκπρόθεσμη.
    Υπενθυμίζεται, ότι οποιοσδήποτε κριτής που δεν έχει κάνει δήλωση, μπορεί να την κάνει σε οποιονδήποτε χρόνο, θα ισχύει όμως μόνον για αγώνες τοπικών κατηγοριών.
11.Γιατί αφού ανέβηκα στην κατηγορία Α1 έχω κάνει λιγώτερους αγώνες Α1 από τους άλλους κριτές της ίδιας κατηγορίας ?
    Στην σταδιοδρομία ενός κριτού δύο είναι οι σημαντικοί σταθμοί. Η άνοδος στην Γ΄Εθνική Κατηγορία, και στην Α1 Εθνική Κατηγορία.
    Οι άνοδοι σε αυτές τις κατηγορίες, είναι, όπως πολλές φορές έχει λεχθεί, ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΕΣ. Αυτό συνεπάγεται, ότι στον πρώτο χρόνο, θα κάνουν λιγώτερα παιχνίδια από τους παλιούς της κατηγορίας, γιατί πρέπει να δοκιμασθούν.
12.Όταν υπάρχουν ποινές σε κριτές, γιατί δεν ανακοινώνονται?
    ‘Ολες οι ποινές που επιβάλλονται από ΕΟΚ και ΕΚΑΣΘ, ανακοινώνονται επίσημα από τα δελτία τύπου τους, και στη συνέχεια στο μπλόκ  ANDREMELEZ BASKET.
    Σε ό τι αφορά την επιτροπή ορισμού, έχουν από χρόνια καθορισθεί ποινές για συνήθη παραπτώματα, και είναι γνωστές.
    Ενημερωτικά, είναι οι παρακάτω.
(Με τον όρο ‘’μία αγωνιστική’’, εννοείται ένα Σαββατοκύριακο από αγώνες Εθνικών Κατηγοριών)
Καθυστέρηση προσελεύσεως σε αγώνα.
1η φορά.2 αγωνιστικές
2η φορά 4 αγωνιστικές
3η φορά  μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.
Αντικανονική ενδυμασία
1η φορά 2 αγωνιστικές
2η φορά 4 αγωνιστικές
3η φορά μέχρι τέλους της αγωνιστικής περιόδου.
Μη προσέλευση σε αγώνα
4 – 8 αγωνιστικές, αφού διευκρινισθούν οι λόγοι της μη προσελεύσεως.
Μη ενημέρωση από τον 3ο της γραμματείας για καθυστέρηση κριτού.
1η φορά 4 αγωνιστικές
2η φορά 6 αγωνιστικές
3η φορά μέχρι τέλους της αγωνιστικής περιόδου.
    Ευνόητο είναι, ότι οι κριτές δικαιούνται να εξηγήσουν το συμβάν, τηλεφωνικά, με ε-μαιηλ ή , εάν τους ζητηθεί, και εγγράφως.
Ανδρέας Μελεζιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου